Best books read in 2022

Als ik onderstaande favorieten bekijk, voel ik me weer zo verrijkt. Dat je dankzij de wilde verbeelding of juist de levensechte beschrijving uit hoofde van een auteur tijdelijk meewandelt op het pad van een ander, is voor mij het allerhoogste goed. Ik kwam dit jaar dermate dicht bij het leven van pakweg een transgender, een Auschwitz-gevangene, een kankerpatiënt, een bezoeker van een spookhuis, een psychopaat en zijn slachtoffer, een hippie in de jaren 60, een slachtoffer van het Khadaffi-regime, een zwarte slaaf, een geestelijke in de VS jaren ’70 en … een mijt. Oh literatuur, gij schepper van empathie en meerstemmigheid!

Top 24:
24. Allerlei graphic novels:
– Will McPhail – Love & Vermin
– Craig Thompson – Blankets
– Jeff Lemire – Essex County
– Nick Drnaso – Acting Class
23. Michael Walker: Laurel Canyon: The Inside Story of Rock-and-Roll’s Legendary Neighborhood (portret van de jonge hippies die midden jaren 60 samenleefden op een heuvel in L.A. en later één voor één muzieksterren zouden worden. Check ook de docu)
22. Steven L. Peck – A Short Stay in Hell (met 102 blz de dunste roman/novelle ooit in een eindejaarslijst van mij. Verslavende SF-uitwerking van één van Borges’ knapste kortverhalen: De Bibliotheek van Babel)
21. Richard Yates – Eleven Kinds of Loneliness (kortverhalenbundel van een auteur die te degelijk is om iets zwak in de wereld te gooien)
20. Hisham Matar – The Return: Fathers, Sons, and the Land in Between (de zoektocht van Hisham naar zijn vader die gevangen zat in de beruchtste Libische gevangenis is oh zo menselijk in de omschrijving van het onmenselijke)
19. Toni Morisson: Beloved (Terechte klassieker die toont hoe een perfect afgemeten dosis poëzie de vertelling van een historisch drama verheft en doet sprankelen)
18. Judith Hermann – Niets dan geesten (Mijn verwelkoming in het universum van deze Duitse heldin op de korte afstand smaakt naar veel meer)
17. Shirley Jackson – The Haunting of Hill House (Eveneens terechte klassieker die meer diepgang, wijsheid en narratieve slagkracht kent dan het zoveelste spookhuis-verhaal)
16. Melissa Febos – Girlhood (Nog nooit zo’n glasheldere maar ook hemeltergende beschrijving gelezen van wat het is om je als meisje/vrouw bekeken en bedreigd te voelen onder mannen)
15. Torrey Peters – Detransition, Baby (Dichterbij de leefwereld van transgenders kan een roman me niet brengen)
14. David Sedaris – Happy-Go-Lucky (https://www.humo.be/…/david-sedaris-verdient-als…/)
13. Richard Ford – Rock Springs (idem als Richard Yates. Oerdegelijk. Meesterlijk. Een kortverhalenbundel van en naar mijn hart)
12. Ed Yong – An Immense World: How Animal Senses Reveal the Hidden Realms Around Us
(Mijn bewondering voor -en verwondering bij- de natuur vermenigvuldigde zich dankzij deze wetenschappelijke snoepjeswinkel als konijnen op viagra)
11. Kae Tempest – On Connection (Werkte als DF Wallace’s This is water anno 2022: zalvend, inspirerend, verbindend)
10. Annie Ernaux – Het voorval (loepzuivere herinnering van een abortus. Ik hou van deze vrouw.)
9. Geoff Dyer – Out of Sheer Rage: In the Shadow of D.H. Lawrence (Een boek schrijven over hoe je een boek wou schrijven over D.H. Lawrence en er maar niet in slaagt, had zo’n platte kak kunnen worden. Essayist Dyer maakt er een taart van – inclusief kers, neusje van de zalm en heel veel hooi.
8. John Fowles – The Collector (Tegelijk een les in schrijven als in empathie. Alsof mijn adem zich tijdens het lezen stilaan synchroniseerde met die van een psychopaat)
7. Tadeusz Borowski – Hierheen naar het gas, dames en heren (Magnifiek vertaald door Karol Lesman en Charlotte Pothuizen) Droge, maagomkerende verhalen uit het vernietigingskamp. Ontzettend sterk en invoelbaar.
6. Audrey Magee – The Colony (zonder twijfel één van de beste romans van afgelopen jaar. Klassieke storytelling over de teloorgang van eigenheid en taal versus moderniteit en vooruitgang)
5. Ian McEwan – Lessons (ik werk aan mijn Humo-bespreking rond dit magnum opus: historisch én persoonlijk epos. Groots opgezet, verfijnd uitgevoerd)
4. Carmien Michels – Vaders die rouwen (Feilloze bundel kortverhalen van internationaal niveau. Carmien slaat voorgoed haar vleugels uit. Zie ze daar vliegen!)
3. Mircea Cărtărescu – Solenoide (Grandioze vertaling Jan Willem Bos: Dit extreem, duister, intens, megalomaan, menselijk, buitenaards, buitenissig, uitzinnig fantasierijk, filosofisch, walgelijk, magnetisch enigmatisch, poëtisch monster van een boek is een 21e eeuws meesterwerk. Valt wel onder de categorie ‘Riskante aanbevelingen’)
Voor positie 1 en 2 heb ik kop of munt gedaan…
2. Claire-Louise Bennett – Kassa 19 (Formidabele vertaling Karina van Santen) https://www.humo.be/…/kassa-19-is-met-geen-enkel-ander…/ Rechtzetting: ik noem het in mijn recensie verkeerdelijk een essaybundel. Het is wel degelijk een (essayistische) roman)
1. Jonathan Franzen – Crossroads (A Key to all Mythologies #1) (Voor dit soort verslavende, zinderende romans lees ik… nee, leef ik)

THE BEST OF THE REST

ROMANS
Juan Carlos Onetti – Afscheid (Kievenaar)
Claudio Morandini – Sneeuw, hond, voet
Dani Shapiro – Signal Fires
Meg Mason – Sorrow and Bliss
Balsam Karam – Singulariteten (Kievenaar)
Bart Meuleman – Wij zijn nooit alleen
Clarice Lispector – The Passion According to G.H.
Emily St. John Mandel – Sea of Tranquility
Larry McMurtry – Lonesome Dove
Helene Hanff – Charing Cross Road

VERHALENBUNDELS

Jamil Jan Kochai – The Haunting of Hajji Hotak and Other Stories
Curtis Sittenfeld – You Think It, I’ll Say It
George Saunders – Pastoralia

NON FICTIE/MEMOIRE

Marian Donner – De grote weigering
Annie Dillard – The Writing Life https://www.humo.be/…/schrijversleven-van-annie…/
Warren Ellis – Nina Simone’s Gum
Dirk Verhofstadt – In gesprek met Johan Braeckman: een zoektocht naar menselijkheid deel 1
Jo Komkommer – Opkomst & ondergang van de Citroën Berlingo’
Jesse Ball – Zelfportret https://www.humo.be/…/zelfportret-is-een-fascinerende…/
Anil Seth – Being You: A New Science of Consciousness
Suleika Jaouad – Between two kingdoms (memorabele memoire over het omgaan met kanker)

GRAPHIC NOVELS

Jérémie Moreau – De woorden van de panter

POEZIE

Tijl Nuyts – Vervoersbewijzen
Ocean Vuong – Time Is a Mother https://www.humo.be/…/ocean-vuong-mengt-gebalde…/

Advertisement